Zespół Pałacowo-Parkowy w Oborach Park Zdrojowy Tężnia solankowa Amfiteatr C.H. Stara Papiernia Most na rzece Jeziorce Tężnia solankowa

Sukces kuchni Urzecza

Urzyckie przysmaki – barszcz chrzanowo-buraczany i sytocha – zdobywają kolejne laury. Tym razem wyróżniono je prestiżową nagrodą „Perła 2019 za najlepszą polską regionalną potrawę.


Mikroregion

Mikroregion Urzecza obejmował swym zasięgiem wiele miejscowości wzdłuż Wisły, pomiędzy dawnymi ujściami Pilicy i Wilgi a warszawskimi Siekierkami i Saską Kępą. Na Urzeczu ukształtowała się odrębna tożsamość kulturowa, charakteryzująca się specyficzną gospodarką, unikalnymi strojami, a także wyjątkową kuchnią. Tradycje Urzecza są aktywnie kultywowane przez wiele osób i organizacji działających na terenie naszej gminy.

Barszcz i sytocha nagrodzone

Daniami charakterystycznymi dla Urzecza są barszcz chrzanowo-buraczany oraz sytocha. I właśnie one zostały docenione podczas tegorocznych targów „Smaki Regionów”, gdzie otrzymały prestiżową nagrodę „Perła 2019” za „najlepszą polską regionalną potrawę lub danie”. Kapituła konkursowa nagrodziła firmę Fanaberie Grażyny Leśniak z Cieciszewa, która od lat promuje kuchnię Urzecza. Warto dodać, że barszcz chrzanowo-buraczany oraz sytocha były jedynymi nagrodzonymi, na tym ogólnopolskim konkursie, daniami z województwa mazowieckiego. – Podziękowania dla pań z zespołu Łurzycanki, dr. Łukasza Maurycego Stanaszka i wszystkich miłośników Urzecza. To nasz wspólny sukces – mówi Grażyna Leśniak.
Gratulujemy!

Autor: Antoni Pomianowski

2019-10-02

KAMERY ONLINE

NADCHODZĄCE WYDARZENIA

Wirtualny Spacer