Przypominamy o trwających kontrolach kompostowników | Konstancin-Jeziorna

Przypominamy o trwających kontrolach kompostowników

16-12-2025

W gminie Konstancin-Jeziorna trwają kontrole przydomowych kompostowników. Urzędnicy sprawdzają, czy mieszkańcy korzystający z ulgi rzeczywiście kompostują bioodpady. W przypadku nieprawidłowości właściciel otrzymuje ostrzeżenie, a w dalszej kolejności – cofnięcie ulgi na pół roku.

W 2025 r. mieszkańcy gminy Konstancin-Jeziorna zadeklarowali posiadanie prawie 700 przydomowych kompostowników. Uprawnia to do ulgi w opłacie za gospodarowanie odpadami w wysokości 10 zł miesięcznie na osobę, pod warunkiem, że bioodpady rzeczywiście są kompostowane na terenie danej posesji. Aby potwierdzić prawidłowe korzystanie z ulgi, od początku listopada pracownicy Wydziału Ochrony Środowiska i Rolnictwa Urzędu Miasta i Gminy Konstancin-Jeziorna prowadzą kontrole na wybranych nieruchomościach w mieście i sołectwach. Podczas dotychczasowych wizyt stwierdzono pojedyncze uchybienia. 

Co może grozić?

W przypadku stwierdzenia niezgodności– na przykład braku kompostownika lub wystawiania przed nieruchomość brązowych worków – mieszkaniec najpierw otrzymuje ostrzeżenie z prośbą o usunięcie uchybień. Jeśli sytuacja się nie poprawi, ulga na odpady może zostać cofnięta na 6 miesięcy.

Ważne! Urzędnicy przeprowadzający kontrole posiadają imienne upoważnienia podpisane przez Michała Wiśniewskiego, burmistrza gminy Konstancin-Jeziorna. W razie jakichkolwiek wątpliwości dotyczących tożsamości kontrolujących należy skontaktować się z Wydziałem Ochrony Środowiska i Rolnictwa. O rozpoczęciu kontroli na danym obszarze informowani są również sołtysi.

Kontrole prowadzone będą do odwołania. 

Jak prawidłowo korzystać z kompostownika?

Przypominamy! Kompostownik to naturalny i ekologiczny sposób gospodarowania bioodpadami, pozwalający ograniczyć ich ilość w odpadach zmieszanych. Powinien być użytkowany w następujący sposób:

  • do kompostownika należy wrzucać wyłącznie odpady biodegradowalne;
  • nie wolno umieszczać w nim m.in. mięsa, kości, tłuszczów, odchodów zwierzęcych, popiołu z węgla czy odpadów syntetycznych;
  • kompost należy regularnie napowietrzać, np. poprzez przerzucanie materiału;
  • warto dbać o właściwe proporcje odpadów „mokrych” (kuchennych) i „suchych” (ogrodowych), co przyspiesza proces kompostowania;
  • kompostownik powinien być ustawiony na gruncie rodzimym, z dostępem powietrza i odpływem wilgoci
  • kompostowanie powinno być prowadzone w taki sposób, aby nie powodowało uciążliwości dla otoczenia.


 

Autor
Aneta Tapanchev